Kvinnors förutsättningar avseende anställnings-, löne- och andra arbetsvillkor samt arbetsmiljö ska förbättras

Skillnader i arbetsvillkor mellan kvinnor och män

Skillnader i arbetsvillkor mellan kvinnor och män har samband med den könssegregerade arbetsmarknaden. Kvinnligt kodade branscher och yrken kännetecknas generellt av sämre arbetsmiljö, mer osäkra anställningar, sämre förutsättningar att utföra arbetet och små möjligheter att påverka sin arbetssituation. Dessutom tenderar professioner där många kvinnor arbetar att karaktäriseras av lägre löner än yrken där män befinner sig.

Länets arbetsgivare är viktiga aktörer i arbetet för ett mer ekonomiskt jämställt Västra Götaland. Arbetsgivare kan  vara del i en positiv utveckling där kvinnor, män och icke-binära ges jämställda och jämlika förutsättningar till anställning, förvärvsinkomst och goda anställningsförhållanden som skapar likvärdiga livsvillkor oberoende av kön.

Här finns stöd till aktörer som vill utveckla sitt arbete inom det egna arbetsgivaruppdraget med målsättningen att förbättra kvinnors förutsättningar avseende anställnings-, löne- och andra arbetsvillkor samt arbetsmiljö.

Stödet syftar till att vägleda arbetet med jämställdhetsintegrering och komplettera andra aktörers stöd inom de arbetsgivarprocesser som har betydelse för människors villkor i arbetslivet. De områden som detta metodstöd kommer att handla om är

  • Arbetsförhållanden (arbetsmiljö)
  • Praxis om löner och andra anställningsvillkor, lönekartläggning och ofrivilligt deltidsarbete
  • Rekryteringsprocess, befordran och könsfördelning mellan olika professioner i organisationen

Ta hänsyn till befintlig lagstiftning, strukturer och processer

Nu står er organisation inför att påbörja ett utvecklingsarbete. Innan arbetet startar är det bra att känna till om det finns specifik lagstiftning, strukturer och processer kopplat till sakfrågan eller verksamheten som ni behöver ta hänsyn till.

Innan ni kommer i gång kan det vara bra att känna till om det finns några viktiga sakfrågespecifika eller verksamhetsspecifika strukturer och processer som utvecklingsarbetet behöver ta hänsyn till. Exempel på sådana inom området rekrytering och befordran är till exempel:

För information och stöd i arbetet med aktiva åtgärder inom Utbildning och övrig kompetensutveckling, och möjligheter att förena yrkesarbete med föräldraskap, se nedan webbaserade resurser

Integrera arbetet i ordinarie styr- och ledningssystem

Utvecklingsarbete utifrån strategin ”Jämställt Västra Götaland 2024–2027” handlar om att integrera jämställdhet i er organisations ordinarie verksamhet. Arbetet bör inte drivas och bäras ensamt av den funktion i organisationen som är sakkunnig inom jämställdhet. 

Det ska inte vara en sidofråga som kan prioriteras ned eller tas bort. Jämställdhetsarbetet behöver vara integrerat i ordinarie styr- och ledningssystem.

Metoder, arbetssätt och kunskapsstöd

Vi har samlat metodstöd för målet ”Kvinnors förutsättningar avseende anställnings-, löne- och andra arbetsvillkor samt arbetsmiljö ska förbättras” och vad det innehåller.

Förändringsarbete med utgångspunkt i Jämställt Västra Götaland 2024-2027s mål om att förbättra kvinnors förutsättningar avseende anställnings-, löne- och andra arbetsvillkor samt arbetsmiljö bör handla om att integrera jämställdhet i er organisations ordinarie HR-processer/HR-stöd samt i det ansvar som chefer i organisationen har.

Här är rekryteringsprocess, analys av könssegregeringen i organisationen samt reflekterande kring intern organisationskultur och normer viktiga aspekter.

Arbetet behöver genomföras i organisationens funktioner som har rådighet över kvinnors förutsättningar avseende anställnings-, löne- och andra arbetsvillkor samt arbetsmiljö.

Arbetsgivare har olika förutsättningar i sitt arbete med jämställdhetsintegrering utifrån exempelvis storlek, resurser och kärnuppdrag. Använd och anpassa stödet utifrån era behov och prioriteringar.

Tänk på att:

Organisationer har olika förutsättningar i sitt arbete med jämställdhetsintegrering utifrån exempelvis storlek, resurser och kärnuppdrag. I stödet är det fritt fram att göra urval, anpassa och genomföra de delar i ert utvecklingsarbete ni anser mest prioriterade och realistiska.

Du kan använda metodstödet för att arbeta både i organisationen som helhet och i en avgränsad verksamhet inom organisationen.

I metodstödet hänvisar texten ofta till ordet ”organisation”.  Du kan byta ut ordet ”organisation” till ordet ”verksamhet” i de fall du använder metodstödet i en avgränsad verksamhet inom en organisation.

Tänk på att rekrytering och befordran är ett område som faller inom lagstiftningens (Diskrimineringslag (2008:567) krav på förebyggande och främjande arbete. Arbetet kallas för aktiva åtgärder och innebär att arbetsgivare ska

  1. undersöka om det finns risker för diskriminering eller repressalier eller om det finns andra hinder för enskildas lika rättigheter och möjligheter i verksamheten,
  2. analysera orsaker till upptäckta risker och hinder,
  3. vidta de förebyggande och främjande åtgärder som skäligen kan krävas, och
  4. följa upp och utvärdera arbetet enligt 1-3. Lag (2016:828).

Arbetsgivare som sysselsätter fler än 25 personer ska dokumentera arbetet. Kommande kapitel är ett stöd i arbetet med aktiva åtgärder med särskilt fokus på rekrytering och befordran.

Diskrimineringslag (2008:567) på riskdagens webbplats

Stöd i att kartlägga och analysera

För att arbetet ska bli lyckat behövs en kartläggning och analys av nuläget. På den här finns stöd i att:

  • Kartlägga och analysera rekryterings- och befordransprocesser
  • Kartlägga och analysera den horisontella och vertikala könsfördelningen i organisationen
  • Kartlägga och analysera verksamhetens förutsättningar
Kartlägga ojämställdhetsproblem

Ett viktigt första steg är att skaffa kunskap om vilka möjliga jämställdhets-/jämlikhetsutmaningar som kan finnas i organisationen gällande könsfördelning inom olika professioner liksom hur befintliga arbetssätt säkerställer att vissa grupper inte riskerar att missgynnas i rekryteringsprocessen.

Börja med att läsa in er på den problembild som skrivs fram i strategin under målet, Kvinnors förutsättningar avseende anställnings-, löne- och andra arbetsvillkor samt arbetsmiljö ska förbättras i Västra Götaland.

Undersök sedan vilka ojämställdhetsproblem gällande arbetsmarknad och specifikt rekrytering och befordran som är relevanta för er organisation. Ta vara på erfarenheter från tidigare jämställdhetsarbete och kompetens som finns i organisationen. I det här arbetet är det viktigt att arbetstagarrepresentanter bereds möjlighet att vara delaktiga.

Exempel på generella jämställdhetsproblem på befolkningsnivå:

  • Könssegregerad arbetsmarknad
  • Könsbundna studie- och yrkesval
  • Obetalt hem och omsorgsarbete
 

Exempel på statistikkällor kopplat till ojämställdhetsproblem på befolkningsnivå:

Arbetsmarknad

  • ”Anställda 16–64 år med arbetsplats i regionen (dagbef) efter region, yrke (3-siffrig SSYK 2012), arbetsställets sektorstillhörighet och kön” – (SCB)
  • ”Yrkesregisistret med yrkesstatistik” (SCB)
  • ”Andel kvinnor och män i chefsposition per kommun (dagbef). Förvärvsarbetande anställda 16-64 år” (SCB)
  • Arbetslöshet bland inrikes födda, 20-64 år, befolkningens arbetsmarknadsstatus (BAS), andel (%). Könsuppdelad – (Kolada)
  • Arbetslöshet bland utrikes födda, 20-64 år, befolkningens arbetsmarknadsstatus (BAS), andel (%). Könsuppdelad – (Kolada)
  • ”Arbetskraftstillhörighet för personer med funktionsnedsättning och övriga i befolkningen 16-64 år efter arbetskraftstillhörighet, funktionsnedsättning, kön, tabellinnehåll och år” – (SCB)
  • ”Sysselsatta personer 16-65 år efter funktionsnedsättning, sektor, kön och redovisningsgrupp” – (SCB)
  • ”Anställda personer 16-65 år efter funktionsnedsättning, anställningsform, kön och redovisningsgrupp” –( SCB)
  • ”Sysselsatta personer 16-65 år med funktionsnedsättning och nedsatt arbetsförmåga efter stödbehov och tilldelning, stöd- och anpassningsåtgärd, kön och redovisningsgrupp” – (SCB)
  • ”Matchning – utbildning (E3). Matchning mellan utbildning och yrke bland befolkningen 20-64 år efter region, utbildning och kön/ålder/födelseland (nattbefolkning)” – (SCB)
 

Utbildning

”Elever på gymnasieskolan efter program och svensk och utländsk bakgrund” –(SCB)
 

Exempel på utmaningar på verksamhetsnivå:

  • Vertikal segregering inom organisationer (fördelningen av kvinnor och män på olika chefs- och ledningspositioner fördelas ojämställt)
  • Horisontell segregering inom organisationen (fördelning av kvinnor och män inom olika avdelningar, enheter, professioner)
  • Resursbrist i form av för få medarbetare som kan ge ett nära rekryteringsstöd till chefer
  • Stereotypa föreställningar om kön, etnicitet, funktionsförmåga med mera i rekryterings- och befordransprocesser
  • Diskriminerande föreställningar om ”vem” som passar för ett visst arbete eller befattning i organisationens verksamheter och ledningsstrukturer
  • Låg kunskap/kompetens om normmedveten rekrytering
  • Ointresse/motstånd mot en breddad normmedveten rekrytering i organisationen
  • Befintliga rutiner och policys för rekrytering och/eller befordran är inte ändamålsenliga
  • Befintliga rutiner och policys används inte av rekryterande chefer
 

Genom att synliggöra könsfördelningen i den egna organisationen kan du som arbetsgivare få syn på hur kvinnor och män fördelar sig över olika avdelningar, enheter och yrken samt över olika chefs- och ledarpositioner i organisationen. Den kännedom är viktig eftersom den synliggör hur strukturer på samhällsnivå eventuellt också speglas i den egna organisationen.

Exempel på statistik att undersöka gällande verksamhetsutmaningar:

  • Tabeller Kommunal Personal – Antal anställda efter ålder, kön och personalgrupp – (SKR)
  • Tabeller Kommunal Persona l – Antal årsarbetare efter personalgrupp och kommun – (SKR)
  • Tabeller Regionanställd Personal – Antal anställda efter ålder, kön och personalgrupp – (SKR)
  • Tabeller Regionanställd Personal – Antal årsarbetare efter personalgrupp och region – (SKR)
  • Fördelning av kvinnor och män på olika chefs-och/eller ledarskapspositioner i din organisation (lokala data från din organisation)
 

Inrikes respektive utrikes födda: 

  • Utöver kön finns ibland statistik över andel anställda med utländsk bakgrund. Om statistik finns tillgänglig beror på hur stor din organisation är (hur många medarbetare som finns).
  • Statistik på nationell nivå kan användas för att synliggöra generella mönster. 
  • Ofta är det rimlig att anta att samma mönster avspeglar sig på arbetsmarknaden regionalt och lokalt. 
  • I yrkesregistret på SCB kan du hitta övergripande statistik om förvärvsarbetande med indelningsgrund, utländsk bakgrund.

Här finns ett antal förslag på kartläggnings och analysfrågor som kan fungera som ett stöd i genomlysningen av rekryteringsarbetet. Tanken är att dessa skall utgöra ett stöd i ert arbete med aktiva åtgärder och skapa förutsättningar för att identifiera hinder i rekryteringsprocessen som kan bidra till utestängning/diskriminering av vissa personer/grupper.

Rekryteringsprocessen

Finns tydliga och kända rutiner för rekryteringsprocessen?

  • Hur ser dessa ut? Framgår det till exempel hur direkt och indirekt diskriminering undviks i rekrytering?
  • Hur används rutinerna? Finns det till exempel rekryteringsansvariga chefer som inte har kännedom om rutinerna och ur de ska användas?

Använder ni er av rekryteringsgrupper som består av personer med olika erfarenheter och kompetenser vid rekrytering till olika tjänster?

  • Varför/varför inte?
  • Hur går ni till väga när rekryteringsgruppen sätts samman? Säkerställs bredd av erfarenheter och kompetenser?

Genomförs systematiska analyser av målgrupper för annonser innan de publiceras?

  • Hur och av vem genomförs dessa?

Genomförs kontroll/analys av språket och bilder i annonser?

  • Förekommer könskodat språk i annonser?
  • Hur kan ni säkerställa att språket är neutralt?
  • Hur säkerställer ni att de bilder som används i annonser speglar samhällets mångfald?

Väljs annonsplats/rekryteringskanal utifrån vilka forum olika kategorier av sökande (ålder, kön med mera) befinner sig på (till exempel olika sociala medieplattformar)?

  • Vilka konsekvenser får befintlig praxis av annonsering för möjligheten att nå en bredd av relevanta sökanden?
  • Hur kan ni arbeta för att nå nya målgrupper?

Annonseras tjänster både externt och internt?

  • Varför? /varför inte?

Formuleras annonser utifrån en tydlig kravprofil?

  • Återanvänds gamla annonser? Varför?
  • Vilka konsekvenser kan detta få för rekryteringen?

Finns det administrativa hinder för sökanden i ansökningsprocessen? (hitta annonsen, förstå/tolka annonsen, språket i annonsen, tillgänglighet på webben med mera.)

  • Hur kan eventuella hinder avhjälpas?

Tillämpas anonymiserade rekryteringsförfaranden?

  • På vilket sätt bedömer ni att anonymiserade rekryteringsförfaranden skulle kunna påverka rekryteringsprocessen (positivt/negativt) och dess utfall?

Finns strukturer på plats för att motverka att urvalet av de kandidater som går till intervju baseras på de sökandes kunskap och kompetens och inte på en stereotyp bild av vem den sökande bör vara?

  • Vilka strukturer finns på plats?
  • Hur ser dessa strukturer ut?
  • Kan arbetet utvecklas för att ytterligare minimera risken för bias i rekryteringen?

Om personlighetstester används, finns det risk för att de är missgynnande utifrån någon diskrimineringsgrund?

Vid intervjun, ställs objektiva och kompetensbaserade frågor?

  • Ställs samma frågor till alla sökanden?

Finns tydliga riktlinjer/bedömningsmallar för hur en kandidat skall bedömas mot lagkravet om ”Förtjänst och skicklighet” (Enbart statliga myndigheter)?

  • Finns det risk för indirekt diskriminering i befintliga riktlinjer/bedömningsmallar? Varför/varför inte?

Finns rutiner för att omhänderta eventuella överklaganden av tillsättning av tjänster?

  • Är rutinerna tillfredsställande? Varför/varför inte?

Hur skulle rekryteringsprocessen kunna utvärderas för att undersöka hur kandidaterna upplevat rekryteringsprocessen? (Särskilt angeläget att tänka kring detta utifrån alla diskrimineringsgrunder)

  • Görs återkommande analyser av vem som söker utannonserade tjänster (kvinnor, män, personer med utländsk bakgrund, personer med funktionsnedsättningar?)?
  • Analyseras könsfördelningen bland de sökande?

Befordran

Finns det tydliga riktlinjer och rutiner för intern befordran?

Hur går en befordran till?

  • Tillämpas riktlinjer och rutiner för befordran konsekvent, rationellt och rättvist? Varför/varför inte?
  • Finns det något i riktlinjer och rutiner för befordran som kan bidra till att
  • ett visst kön premieras och ett annat förfördelas?
  • sökande med normbrytande identitet/identiteter förfördelas?
  • Varför/varför inte?
 

Med utgångpunkt i de svar ni resonerat er fram till i frågorna, bedömer ni att det finns en risk för direkt eller indirekt diskriminering i rekryterings, – anställnings och/eller befordransprocessen?

  • Varför/varför inte?
  • Hur har risken uppstått?

Ta gärna del av forskning och rapporter för att fördjupa kunskapen om problemen. Tips på vidare läsning hittar du under rubriken ”Kunskapsstöd och vidare läsning”.

 

För att driva förändringsarbete på ett verkningsfullt sätt och för att verksamheten ska ha så god utgångspunkt som möjligt finns det ett par viktiga förutsättningar som bör vara på plats i er organisation. Ni kan läsa mer om dem på sidan:

Stöd i systematiskt jämställdhetsarbete

Innan ni tar tag i arbetet med att definiera och prioritera vilka utmaningar inom rekrytering och befordran ni ska arbeta vidare med är det viktigt att ni bedömer vilka resurser som finns tillgängliga för arbetet. Det handlar både om ekonomiska och personella resurser.

Börja med att gemensamt reflektera över frågorna:

  • Vilka personella resurser krävs för arbetet? Antal personer? Typ av kompetenser?
  • Har ekonomiska resurser avsatts för arbetet? Finns budget för till exempel kompetenshöjande insatser om det skulle bli aktuellt?
  • Vilka är de tidsmässiga förutsättningarna för utvecklingsarbetet inom rekrytering och befordran?
  • Hur ska resultatet av kartläggningen och eventuella åtgärder förankras i organisationen?
  • På vilket sätt engageras ledningsgruppen och uppdragsgivare?

Sammanställ befintlig könsuppdelad statistik från er verksamhet liksom svar/resonemang på de kartläggnings- och analysfrågor som ni har bedömt relevanta. För att analysen ska bli så träffsäker som möjligt är det bra om ni samlar olika kompetenser i en analysgrupp.

Ett tips är att presentera resultatet för en bredare grupp av HR-medarbetare, chefer, relevanta strateger och arbetstagarrepresentanter. Detta för att möjliggöra för ytterligare inspel och reflektioner samt för att förankra genomlysningens resultat. En sådan presentation ökar dessutom delaktigheten och kan främja förankring av frågan och det utvecklingsarbete som kan bli en följd av genomlysningens resultat.
Som stöd i det arbetet kan ni till exempel använda vår mall ”Mall för prioritering”. Försök att vara så konkreta som möjligt i era problemformuleringar. Det är viktigt att det finns samsyn kring vad ojämställdhetsproblemet är.

Mall för prioritering

Ni bör nu skapa en prioriteringsordning för att välja vilket eller vilka problem ni vill börja arbeta med. Prioriteringen kan till exempel baseras på:

  • möjlighet att påverka problemet 
  • organisatoriska förutsättningar
  • möjlighet till störst positivt utfall för målgruppen
  • hur många problem ni har resurser att arbeta mot
  • akuta problem

Stöd i planera och utforma arbetet

Nu har ni definierat vilket eller vilka problem som er organisation vill arbeta mot och vilka resurser som ni har att tillgå. Nästa steg är att specificera hur utvecklingsarbetet ska gå till. Här finns stöd i att: 

  • välja insatser utifrån problemområde och relevans för organisationen
  • ta fram lokala mål
  • utforma en plan för ert utvecklingsarbete
 

Välj insatser

Det är viktigt att ert arbete utgår ifrån er egen analys av problem, utvecklingsområden och verksamhetsmässiga förutsättningar inom området, rekrytering och befordran.

Vi har sammanställt en lista där det finns förslag på insatser som kan motverka problem inom rekrytering och befordran. Använd bara förslagen om de stämmer med de utmaningar som framgått i er kartläggning och analys.

Utgå från resultaten av er genomlysning, de prioriteringar ni gjort i tidigare steg samt tillgängliga resurser.

Se gärna rubriken, Kunskapsstöd och vidare läsning för fördjupning. Ni kan även hämta inspiration till relevanta insatser från aktuell forskningslitteratur om rekrytering och befordran.

Till varje problem kan ni läsa förslag på:

  • lokala mål kopplat till problemet. Målen kan ni till exempel använda vid uppföljning av ert utvecklingsarbete
  • Insatser för att motverka problemet
  • Aktörer som skulle kunna bidra i arbete mot problemet.
 

Problem: 

Vertikal segregering inom organisationer (fördelningen av kvinnor och män på olika chefs- och ledningspositioner fördelas ojämställt)

Förslag på lokala mål

Organisationen har en fördelning av män och kvinnor på chefs- och ledningspositioner som står i proportion till könsfördelningen i övrigt

Förslag på insatser

  1. Annonser till chefs- och ledningspositioner annonseras brett för att nå kvinnor och män, sökande i olika åldrar och med olika bakgrunder

  2. Ett normmedvetet språk används i annonser för rekrytering till chefs- och ledningsbefattningar.

  3. Informera om organisationens arbete för att skapa goda förutsättningar att förena föräldraskap och förvärvsarbete (i annons/intervjusituation)

Förslag på aktörer som kan bidra till insatserna

  • HR-strateg/rekryterare
  • Verksamhetsutvecklare
  • Arbetstagarrepresentant

Förslag på lokala mål

I organisationen pågår ett kontinuerligt arbete med aktiva åtgärder på alla nivåer och det förs en öppen dialog om hur organisationen kan arbeta för att motverka stereotyper.

Förslag på insatser

  1. Värdegrundsfrågor lyfts återkommande på ledningsgruppsmöten i organisationen genom en stående punkt på dagordningen
  2. HR-stöd finns tillgängligt för att hålla i kunskapshöjande insatser för chefer om organisationens värdegrund och om diskrimineringslagens krav.
  3. Ledningen efterfrågar återkoppling på arbetet med organisationens värdegrund genom att synliggöra området i den egna verksamhetsplaneringen

Förslag på aktörer som kan bidra till insatserna

  • Ledningsgrupp
  • HR-stöd
  • Chef
  • Verksamhetsutvecklare, eller annan strategisk funktion med sakkunskap och kompetens på området
  • Controller

Förslag på lokala mål

Rekryterande chefer samt rekryteringsstöd har god förståelse för vad som inbegrips i en normmedveten rekrytering samt hur detta omsätts i praktiken i rekryteringsprocessen.

Förslag på insatser

  • utbildningsinsats till HR-stöd som bidrar till samsyn på
  • utbildningsinsats som syftar till att ge grundläggande kunskap och kompetens om normmedveten rekrytering

Förslag på aktörer som kan bidra till insatserna

  • HR-strateg/rekryteringsansvarig
  • Annan strategisk funktion med sakkunskap och kompetens på området.
  • Arbetstagarrepresentant

Förslag på lokala mål

  • Framtaget stöd för rekryteringsprocessen är relevant, begripligt och användarvänligt
  • Rekryterande chefer använder sig av rutiner och policys om rekryteringsprocessen

Förslag på insatser

  1. Genomföra en översyn av befintliga styrdokument med utgångspunkt i att förbättra användbarheten
  2. Tillsätta en arbetsgrupp samt en referensgrupp för översynen
  3. Säkerställ det normmedvetna perspektivet rutinens/policyns alla delar
  4. Planera för olika kommunikationsinsatser för att säkerställa förankring och spridning av policy och/eller rutin

Förslag på aktörer som kan bidra till insatserna

  • HR-strateg/rekryteringsansvarig eller annan strategisk funktion med sakkunskap och kompetens på området.
  • Referensgrupp med chefer samt sakkunnig inom diskrimineringslagstiftningen
  • Arbetstagarrepresentant

Tänk på att de utmaningar/utvecklingsområden som ni väljer att arbeta med ska ta utgångspunkt i er egen genomlysning av rekryteringsprocessen och det stöd som finns tillgängligt för rekryterande chefer och befintligt stödmaterial (rutiner, policys, vägledningar mm). De utvecklingsområden ni väljer att arbeta med ska motiveras med utgångspunkt i er analys och bedömning av tillgängliga resurser och tillgodose de behov som identifierats.

När ni valt insatser bör ni göra en sammanfattande analys som besvarar:

  • hur valda insatser är relevanta för målgruppen
  • hur valda insatser tillgodoser identifierade behov
  • hur valda insatser kan rymmas inom ordinarie strukturer och samverkansformer eller om nya strukturer behöver skapa
  • vilka resurser ni planerar att använda för att genomföra dem.

Stöd i att genomföra och implementera

När ni kommit fram till ert avgränsade utvecklingsområden kan det vara bra att dokumentera och formalisera arbetet. Ska ni samverka med andra aktörer bör ni utforma arbetet tillsammans. Använd organisationens befintliga mallar eller dokument för verksamhetsplanering. Här finns ett exempel på en mall för planering av utvecklingsarbete och en genomförandeplan som ni kan använda som inspiration och vägledning:

Mall för planering av utvecklingsarbete och en genomförandeplan

När ni har en färdig plan och tydlig bild över vad ni ska göra, vem/vilka som ska göra vad och varför ni gör det kan ni lägga fram den för beslut till relevanta lednings- och styrgrupper. Det är viktigt att det finns samsyn i er organisation om problemet utöver den arbetsgrupp/funktion som genomfört kartläggnings- och analysarbetet.

Förbered och kommunicera era insatser

Beroende på typ av insats kan praktiska förberedelser behöva genomföras inför implementering. Det kan dels handla om att ta fram och förbereda material, till exempel

  • Underlag för utbildning riktad till rekryterande chefer
  • Sammanställa kunskapsunderlag om rekrytering, könssegregerad arbetsmarknad, goda exempel på hur andra arbetsgivare jobbat med frågan.

Det kan också handla om att kommunicera till målgruppen eller andra intressenter i arbetet. För att veta om ni behöver kommunicera något, och i så fall vad, kan ni diskutera frågorna:

  • Kommer målgruppen påverkas på något sätt som de bör känna till? – Finns det svårigheter med att nå målgruppen chefer? Hur kan eventuella svårigheter avhjälpas?
  • Kommer intressenter/andra verksamheter/invånare påverkas på ett sätt som de bör känna till?
  • Kan det finnas eller uppstå något motstånd till insatsen? Finns en självbild av att allt fungerar bra som det gör? – Finns det något ni kan kommunicera för att öka förståelsen för insatsen?

Om ni planerar att kommunicera om insatsen är det viktigt att alla i målgruppen som ni planerar att kommunicera till kan nås av och förstå informationen. Det kan handla om att använda olika kanaler eller metoder. Tänk på att säkerställa och målgruppsanpassa kommunikationen.

Implementering av arbetet i ordinarie strukturer

Om ni integrerat utvecklingsarbetet i ordinarie strukturer samt förankrat analys och insats i styrning och ledning finns goda chanser för en hållbar implementering av arbetet.
Om ert utvecklingsarbete innebär nya metoder, rutiner eller liknande som bedöms vara mer ändamålsenliga än de nuvarande bör ledningen fatta beslut om att införa det nya arbetssättet. För att implementering av ett nytt arbetssätt ska användas och vara hållbart över tid krävs stödjande funktioner inom organisationen, kompetens hos användarna och ett ledarskap som bidrar till utvecklingen. Förslag på åtgärder som främjar implementeringen:

  • Ledning/HR-stöd fattar beslut om nytt arbetssätt/rutin/policy
  • Arbetstagarrepresentanter har fått möjlighet att delta i processen. Nytt arbetssätt/rutin/policy är förankrat genom samverkan

Analysera och justera ert pågående arbete

Under genomförande- och implementeringsfasen är det viktigt att regelbundet följa upp verksamheten. För att kunna analysera och eventuellt justera pågående arbete kan ni förslagsvis använda följande frågor. Tänk på att besluta om vad som är ett acceptabelt resultat innan ni besvarar frågorna och bedömer om justering krävs.

  • Är målsättningarna fortfarande relevanta?
  • Genomför vi och våra eventuella samverkanspartners det vi planerat för att nå målsättningarna?
  • Behöver vi ändra på något i genomförandet?
  • Håller vi tidplanen?
  • Får vi det stöd från ledningen som krävs?

Om justeringar ska göras bör de vara mindre omfattande och motiveras väl. Eventuella negativa konsekvenser av justeringarna behöver övervägas. Kom även ihåg att utvärdera eventuella justeringars påverkan på deltagare och resultat.

Att följa upp

Ni bör göra en slutgiltig uppföljning när utvecklingsarbetet är avslutat för att ta vara på lärande från arbetet och för att använda det som en drivkraft framåt.

Genomför uppföljningen i första hand genom er ordinarie uppföljning av verksamheten. Det innebär bland annat att använda den könsuppdelade statistik ni använde i kartläggningen som jämförelsepunkter om sådan statistik finns.

Om ni saknar befintliga system och underlag behöver ni utveckla dessa. Ett alternativ är att hitta andra sätt att samla in det underlag ni behöver. Ni kan till exempel använda er av de nyckeltal som användes i kartläggningen. Ni kan också utgå från de förslag som presenteras i Länsstyrelsens tabell med lokala mål, insatser och uppföljning.

I uppföljningen bör ni även synliggöra reflektioner över arbetsprocessen i sig, inte enbart på insatsernas resultat och effekter.

Uppföljningen kan bestå av följande delar:

Undersök påverkan på ojämställdhetsproblemet

  • Kan ni se någon positiv eller negativ förändring?
  • Några oväntade resultat?
  • Kan ni bedöma om insatsen var relevant?

Reflektera över hur den interna och externa samverkan med andra verksamheter har fungerat

  • Har alla parter uppfyllt sina åtaganden?
  • Vad fungerade bra?
  • Vad fungerade mindre bra?

Beskriv hur den interna arbetsprocessen har fungerat internt.

  • Saknades några förberedelser? Exempelvis förankring, kommunikation eller tillräckligt mandat.

Genomför en sammanfattande analys. Den kan till exempel innehålla:

  • Helhetsbedömning kopplat till målen för utvecklingsarbetet.
  • Framgångsfaktorer till varför målen uppnåddes, respektive orsaker till att målen inte uppnåddes.
  • Målgruppens uppfattning om utvecklingsarbetet.
  • Rekommendationer om fortsatt arbete.

Återkoppla resultaten internt med utgångspunkt i hur resultaten kan användas i verksamheten.

Arbetet med aktiva åtgärder ställs krav på uppföljning. Det innebär att de insatser som planerats och genomförts behöver dokumenteras och att resultaten av insatsernas effekter behöver följas upp.

Förslag på lokala mål

Insatser

  1. Annonser till chefs- och ledningspositioner annonseras brett för att nå kvinnor och män, sökande i olika åldrar och med olika bakgrunder
  2. Språket i rekrytering till chefs- och ledningsbefattningar säkerställs så att det är könsneutralt och inte innehåller begrepp såsom ”stresstålig” etc.
  3. Informera om organisationens arbete för att skapa goda förutsättningar att förena föräldraskap och förvärvsarbete (i annons/intervjusituation)

Förslag på uppföljning

Aktuell könsfördelning på chefs- och ledningspositioner i organisationen. Står dessa i proportion könsfördelning i övrigt?

  1. Vart annonseras chefs-och ledningspositioner ut? Här kan stickprovskontroller göras med ex. 6 månaders intervaller. Bedöms annonsplattformarna nå ut till bred målgrupp? Jf. med tidigare.
  2. Här kan stickprovskontroller göras med ex. 6 månaders intervaller. Bedöms språket i annonserna vara könsneutralt? Har någon konkret förändring gentemot tidigare annonstexter?
  3. Finns formuleringar om förutsättningar att förena föräldraskap och förvärvsarbete (i annons/intervjusituation)?

Insatser

  1. Värdegrundsfrågor lyfts återkommande på ledningsgruppsmöten i organisationen genom en stående punkt på dagordningen
  2. HR-stöd finns tillgängligt för att hålla i kunskapshöjande insatser för chefer om organisationens värdegrund och om diskrimineringslagens krav.
  3. Ledningen efterfrågar återkoppling på arbetet med organisationens värdegrund genom att synliggöra området i den egna verksamhetsplaneringen

Förslag på uppföljning

  1. Intervju/gruppintervju/enkät: Hur ofta lyftes värdegrundsfrågor till dialog på ledningsgruppsmöten? Finns stående punkt på dagordningen?
  2. Har kunskapshöjande insatser till chefer om organisationens värdegrund och om diskrimineringslagens krav genomförts? Hur många deltog? Hr insatsen utvärderats? Vad tyckte deltagarna om innehållet?
  3. Redovisas arbete med organisationens värdegrund i VP eller årsuppföljning?
 

Insatser

  • utbildningsinsats till HR-stöd som bidrar till samsyn på vad normmedveten rekrytering är och hur den tillämpas i praktiken
  • utbildningsinsats som syftar till att ge grundläggande kunskap och kompetens om normmedveten rekrytering

Förslag på uppföljning

Gruppintervju/enkätsvar från utvärdering:

  • Genomförd kunskaps-/kompetenshöjande insats för HR-strateger?
  • Hur bedöms innehållet och användbarheten i utbildningen?
  • Hur har ny kunskap omsatts i handling?
  • Hur stor andel av relevant målgrupp deltog?

Gruppintervju/enkätsvar från utvärdering:

  • Genomförd utbildning för rekryterande chefer.
  • Hur bedöms innehållet och användbarheten i utbildningen?
  • Hur har ny kunskap omsatts i handling?
  • Hur stor andel av relevant målgrupp deltog?
 

Insatser

  • Genomföra en översyn av befintliga styrdokument med utgångspunkt i att förbättra användbarheten
  • Tillsätta en arbetsgrupp samt en referensgrupp för översynen
  • Säkerställ det normmedvetna perspektivet rutinens/policyns alla delar
  • Planera för olika kommunikationsinsatser för att säkerställa förankring och spridning av policy och/eller rutin

Förslag på uppföljning

  • Kvalitativa intervjuer med rekryterande chefer.
  • I vilken utsträckning används befintliga styrdokument i rekryteringsprocessen?
  • Hur upplevs användbarheten?
 

Insatser

 

Förslag på uppföljning

 

 

Kunskapsstöd och vidare läsning

Rekrytering

 

Arbetsmarknad

 

Diskriminering

Övrigt

Aktörer anslutna till målet

Borås Stad, september 2024
Falköpings kommun
Lilla Edets kommun, september 2024
Orust kommun
Tanums kommun
Tidaholms kommun
Tjörns kommun
Tranemo kommun
Trollhättans Stad, september 2024
Västra Götalandsregionen
Inspektionen för socialförsäkringarna
Polismyndigheten Region Väst

(Uppdaterad 2025-04-16)